Ingen golfkarriär...

Körde Wii med en kompis igår och jag kan bara konstatera att vi suger på wii golf... Är definitivt inte en karriär jag ska satsa på.


Fia redo att svinga golfklubban!Så här glad blir man när det går bra...


Jiippiiieee!!!

Fick besked igår att kriminologitentan är klarad! Något att fira i kväll då kanske??!! =)

Snart Halloween

Halloween

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA kom den till Sverige i slutet av 1990-talet, men har inte fått större grepp i Europa. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige.

Historia

Brittiska öarna

En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten.

Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (exempelvis påskafton eller valborgsmässoafton uppmanades alla människor av druiderna att på kvällen 31 oktober släcka sina hushållseldar. Druiderna tände sedan stora bål varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att tända hushållselden med.Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, s.k. Jack-o'-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.

På 400-talet började Irland och Skottland kristnas och många av de gamla keltiska traditionerna förändrades. I linje med påbudet från påve Gregorius I valde kristna missionärer att använda sig av de förkristna traditionerna istället för att utplåna dem. Därför valde påve Gregorius III att på 700-talet flytta Alla helgons dag från maj till 1 november. Således blev 31 oktober Allhelgonaafton. Dock lyckades man inte ersätta firandet av Samhain med den nya Alla helgons dag.

År 998 försökte kyrkan på nytt att utrota festligheterna. Nu genom införandet av Alla själars dag den 2 november. Tanken var att Alla själars dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar.

Även om kyrkan aldrig kunde utplåna det folkliga firandet förblev det inte opåverkat. Det folkliga Halloweenfirandet blandades med kristna traditioner och det var som en blandning mellan kristet och folkligt som firandet kom till USA på 1800-talet.

USA

1800-talet

I mitten av 1800-talet var det hungersnöd på Irland och miljontals irländare emigrerade till USA. Med sig tog de sina traditioner bl.a. firandet av Halloween. Dock är det en förenkling att påstå att det enbart är det irländska bidraget som format Halloweenfirandet i USA.

Andra influenser är Guy Fawkes Night som firades 5 november med inslag som starkt påminner om Halloween. Man firade med att bygga dockor som man brände, med fyrverkeri, tiggeri och tändande av stora eldar. Vidare var det tillåtet för barn att under Guy Fawkes Night bryta de sociala konventionerna och busa med vuxna.

Holländare i New Netherland hade med sig en stark tro på andar, gengångare och övernaturliga väsen. Hos tyskar i Pennsylvania fanns jultraditioner som på många sätt påminde om traditioner som funnits hos de tidiga kelternas Halloweenfirande. Skottar som emigrerat till USA firade inte allhelgonadagen men väl Halloween med att utklädd gå från dörr till dörr och be om gåvor.

Under slutet av 1800-talet påverkades många amerikaner, särskilt i de övre samhällsskikten av rationalismen. Då fanns inte längre utrymme för någon tro på vidskepelse eller för folkliga traditioner som byggde på sådant. Halloweenfirandet överlevde om än i något modifierad form. Istället för att förknippas med levande döda och häxor ville man göra Halloween till en glädjens och ljusets fest. Dessutom ville man få det att se ut som om Halloween hade sitt ursprung hos engelsmännen snarare än hos irländarna eftersom irländare sågs som sämre människor.

Halloween var i slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet en helg för unga förälskade par.

1900-talet

Under 1920-talet började Halloweenfirandet tas över av Lions, scoutingrörelsen och Rotary. Man började med Halloweenparader och försökte göra firandet tillgängligt för alla. Från att ha varit en privat angelägenhet i hemmet blev Halloween något som flyttade ut på gator och torg. Därmed började också problem dyka upp med ungdomar som genomförde bus som ansågs störa friden. T.ex. krossades 1939 över 1000 fönster i Queens i New York under Halloweenfirandet. Under 1940-talet försökte myndigheterna i Chicago förbjuda firandet. Motiveringen var att USA låg i krig och hade allvarligare saker att fokusera på än att bevaka Halloweenfirandet.

Efter andra världskrigets slut började firandet av Halloween återigen bli våldsamt. I många städer försökte man anordna gemensamma karnevaler och fester för att stävja det våldsamma firandet. Uppmärksamheten kring Halloween ökade kraftigt under slutet av 1940-talet och början av 1950-talet.

Det är under 1950-talet som Halloween blir en av de riktigt stora helgerna i USA. Det är också nu som Halloween återigen blir en högtid främst för barnen och man lyckas framgångsrikt återlansera traditionen med bus eller godis (trick-or-treat).

Trick

Sverige och Norge

Halloweenfirande finns omnämnt i Sverige redan på 1950-talet och 1960-talet. Bland annat fick ordningspolisen tillkallas vid Halloweenfirande i Stockholm 1961.

Dock är det först i början av 1990-talet som några större ansträngningar att lansera högtiden görs. Hard Rock Cafe i Stockholm tillsammans med Buttericks gick 1990 ut med en satsning där man firade Halloween under en veckas tid. Försäljningen av Halloweensaker ökade kraftigt under 1991 och spreds till Göteborg och Malmö under 1992 och 1993.

Det var dock först 1997 som firandet började uppmärksammas av tidningar och i övriga detaljhandeln.

Halloween har sedan slutet av 1990-talet ökat mer och mer i Sverige. Det är inte bara barn som firar utan det anordnas stora fester för alla åldrar. De flesta har privata fester, men även krogar och restauranger satsar mer för varje år.

Etymologi

Ordet Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve (Alla helgons afton). Ordet tros ha sitt ursprung från 1550-talet.

Tidpunkt för firandet

Halloween firas alltid 31 oktober i USA. Dock ska inte Halloween blandas ihop med Alla Helgons dag som är den enda kvarvarande rent katolska helgen i Sverige. Tyvärr råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen torde främst vara att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november.  Allhelgonadagen, som står i den svenska almanackan den 1 november, bidrar ytterligare till förvirringen.

 Ska du/ni fira halloween eller Alla helgons dag?


Dagarna är fyllda till bredden...


Tävling hos Freja Lindskog...Nu är det bara att hoppas på att jag vinner. =)
Vill du också anmäla dig till tävling så kan du göra det här!


Tänkvärt...

"Ingenting är omöjligt - det omöjliga tar bara lite längre tid"


Profilbilder på facebook...

Lite roligt att se att foton jag har tagit numera finns som profilbilder hos 4-5 olika personer om jag känner på facebook. Ska se om jag ska ta och ladda upp de bilderna här... Bilderna är anpassade för att passa facebook´s mått, så de skiljer sig lite mot orginalet..

 
 


Har börjat pyssla inför jul...

För att hålla ordning på glasen i juletid, så har jag börjat göra glasmarkörer...
Vi är ju snart inne i november, så det är inte så långt kvar till jul nu.
FEI Video Open House Beerbaums 2008

Hittade en film från öppet hus hos familjen Beerbaum från 2008. Blev lite förvånad när jag såg mig själv sitta på läktaren under Världscupfinalen under Scandinavium Horseshow Göteborg (2008), 5:43 in i filmen. Längst fram närmast kameran...Vad ska man säga?

Nu förstår man var alla Norge historier kommer från... ;)


Man ska inte skratta åt andras olycka...

Men det här var bland det roligaste jag sett på länge...


Snart har man klarat...

... av ytterligare en dag. Hade kriminologiföreläsning idag. En analytiker från polisen var på universitetet. Är tyvärr lite besviken. Trodde föreläsning skulle vara av ett litet annat upplägg, men man kan väl inte få allt. Känns tyvärr inte som om man kommer ha så jättebra användning av föreläsningen till den kommande tentan, men jag kan ju ha fel. Får läsa lite i boken och  vad som verkar vara relevant...
Nu ska jag ta och sätta mig och läsa Jerzy Sarneckis bok "Introduktion till kriminologi".


Veckans schema än så länge


Fortfarande halt...

Hästen min har fortfarande en markering på ena bakbenet. Benet, som har den konstiga knölen. Hon har dock fått vara ute några timmar i hagen de senaste 2 dagarna och benet ser lika ut. Ingen förändring åt något håll, så idag får hon vara ute hela dagen.

Maria och jag var duktiga och gjorde i ordning 2 hölådor ute i hagen, så nu ska väl Dart förhoppningsvis inte kunna pinka i höet och dessutom så ska dem väl inte lyckas trampa ner så mycket hö i leran. Vi får väl se om vi måste spika dit en playwoodskiva på pallen eller om det fungerar bra ändå...

Nu ska jag äta frukost innan det är dags att åka till Sundsvall.


Kriminologprogrammet

Beskrivning av  Kriminologprogram

Kriminologprogrammet riktar sig till dig som vill arbeta med praktiskt tillämpat kriminologiskt arbete som utvärderingsarbete, analyser och riskbedömningar för våld. I utbildningen ligger fokus på att utveckla förmågan att hantera de komplexa frågeställningar som förekommer vid kriminologiskt arbete, där faktorer som psykisk ohälsa, missbruk och kriminalitet förekommer.

Programmet är treårigt och syftar till att ge kunskaper om brottslighet, dess uppkomst samt hur denna kan förhindras. Huvudområdet är kriminologi som tillsammans med andra samhällsvetenskapliga och beteendevetenskapliga ämnen skall ge grundläggande kunskaper för att kunna arbeta i det kriminologiska fältet.

Utbildningen är både teoretisk och praktisk. De teoretiska kunskaperna ges inom flera olika ämnesområden som; kriminologi, psykologi, sociologi, statsvetenskap och rättsvetenskap. De praktiska momenten, som är en del av den tillämpade kriminologin, är förlagda till olika kriminologiska verksamhetsområden.

Utbildningen är i sig unik och bedrivs nationellt endast vid Mittuniversitetet. I utbildningen förekommer internationella samarbeten i olika former.

Utbildningen ger akademisk kompetens motsvarande en kandidatexamen i kriminologi och ger vidare behörighet till fortsatta studier i ämnet för att uppnå magisterexamen.

Ansökan och behörighet

Grundläggande behörighet.

samt Sh A, Ma A, En A

Lägsta antagningspoäng senaste antagningen


Antagningstyp Poäng Antagna Kvalificerade
Gymnasium 17.40 41 1303
Folkhögskola 4.00 1 49
Högskoleprov 1.00 28 615
Totalt
Antal platser: 60

* Totalt för alla antagningsgrupper då man även kan söka in via andra antagningsgrupper än de som visas ovan.
** Personer som är kvalificerade genom flera antagningsgrupper
räknas bara en gång
70* 1379**
 

Riktigt höstväder

Här hur regnet smattrar mot fönstret. Hela dagen har det regnat, men det ska förhoppningvis bli bättre väder i morgon.
Hästen står fortfarande inne på boxvila eftersom benet fortfarande har den där konstiga knölen. Pratade med veterinären om det, men de sa att jag kunde avvakta och se om det blir någon förändring åt något håll. Hon var i stort sett bara halt på volten idag, så är det hyfsat väder kanske hon får gå ut några timmar i morgon. Får väl se hur benet blir efter det.
Har precis ätit pizza och funderar allvarligt på att lägga mig och sova. Satt och höll på med tentan fram till 1 tiden i natt. Tur att jag hade sällskap av Johanna på MSN. Sedan ringde väckarklockan 5.55 i morse, så jag kan inte säga att jag känner mig så pigg just nu.
Skönt att vara ledig från jobbet hela helgen, men jag får väl börja plugga till nästa tenta i stället.


Hemtentan klar!!!

Efter lite felkalkylering av tiden, så slet jag in i det sista med hemtentan in i vetenskaplig teori och metod, men nu är den inlämnad i tid. Tack och lov för det. Känns som om man kommer ha fullt upp i vilket fall som helst med kommande salstentor och allt annat som ligger på.

Så här kan det se ut när jag sliter med min tenta... Saker överallt.


Veckans schema än så länge


Dax att göra höststädning...

Har så smått börjat städa lite i garderoberna här hemma och i stallet. Hittade bland annat ett John Whitaker fleecetäcke i storlek 155 cm. Har bara använt det 2 ggr efterom jag fick fel storlek när jag köpte det. Om det är någon som känner sig sugen på att köpa ett sådant täcke får ni ta och höra av er.
Nypris var 1000-1100 kronor.
Hittade ett par vinterridbyxor storlek small, som även de är bara använda några få gånger.
Ni kan kontakta mig här på bloggen eller på bastet_00@hotmail.com.

Om det är någon som känner....

för att följa min blogg via bloglovin´ så är det bara att klicka på bilden nedan...

 bloglovin

Ajaj, ont ont?!

Mimma har gjort något med sitt knä
   


Det friska knäet
 

Så det blir till att ringa veterinären i morgon efter att jag kollat om hon är halt. Var för mörkt för att kunna göra det nu när jag var dit i kväll. Antar att det blir boxvila för henne nu...

Hästtips: Lukt i stallet

Hästälskare tycker oftast att det luktar gott i stallet. En del av doften kommer från ammoniak, som finns i bla hästens kiss. Ammoniakgaserna är skadligt för både hästens ögon och lungor.

Ett bra stall ska inte lukta häst. Har stallet bra ventilation och boxarna hålls rena och snygga. Har hästen bädd är det viktigt att den sköts på rätt sätt.
Har du hästen i utestall med halm, så är det viktigt att du kollar igenom halmen för även om inte hästen bajsar så kissar de gärna där.


Har egentigen inte tid....

Markera det du väljer med fetstil i listan!
Hav
eller sjö
TV eller Dator
Höst eller vår
Jul eller Påsk
Svart eller Vit
Ipod eller MP3
VH1 eller MTV
Rosa eller Lila
Hund eller Katt
Guld eller Silver
Bad eller Dusch
Sko eller Sandal
Afrika eller Asien (måste man välja?)
Löshår eller Äkta
Mobil eller telefon
Klänning eller kjol
Lägenhet eller Hus
Plugga eller arbeta (men efter plugg, så kommer ju ett bättre jobb förhoppningsvis)
Blond eller brunett
Vanilj eller Choklad
Ring eller halsband
Jeans eller leggings
Stjärnor eller månen (himlen är fullträffad med både och) 
Jordgubb eller hallon
Nyår eller Midsommar (om den firas  Tyskland. ;)  )
Lång hår eller Kort hår
Nagellack eller Läppstift
Sanning eller Konsekvens
Blåa ögon eller Bruna ögon
Snowboard eller skidor
Berg-och-dalbana eller Vattenbana
Harry Potter eller Lord of the rings
Christina Aguilera
eller Britney Spears

Firade att det var fredag

Blev att jag gjorde en väldigt enkel, men god efterrätt. AfterEight Päron med glass! =)


Hästtips: Bananer

Många pratar om att magnesium är bra både mot det ena och andra. Det ska även ha en lugnande effekt på hästar som är nervösa. Det kan faktiskt stämma att en del hästar blir otåliga och nerviga pga av brist på magnesium, men det är inte så många som man skulle kunna tro.
Om du misstänker att din häst lider av magnesium brist så är det inte nödvändigt att köpa dyra foder (och dessutom kanske i onödan).

Prova i stället att ge hästen en banan om dagen. En banan innehåller tillräckligt med magnesium, vitaminer och mineraler. Hjälper bananen inte till att lugna hästen kanske ryttaren ska prova samma sak. ;)
Lugnare ryttare kan innebära lugnare häst.


 


Jag behöver...

Skulle verkligen behöva klippa mitt hår. Det är så fruktansvärt slitet och jag lossar stora mängder med hår.
Vet dock inte hur jag ska klippa mig och det som nästan är viktigast av allt... Var jag ska klippa mig.

Funderar på någon frisyr, men är oerhört rådvill. Det bästa vore om man kunde gå till en frisör och bara säga till dem att klippa efter fria händer. Sist jag provade det blev det inte större skillnad. Tjejen klippte topparna och klippte upp en bit. Såå stor förändring. Hade faktiskt trott att hon skulle våga ta i lite mer, men inte då.

Får grubbla lite på det här... *suck*


Höst

 

Hösten nalkas

Sjö på hösten
I kalendern kallas september också för höstmånad. Normalt skall då hösten ha kommit till nästan hela Norrland, höglänta delar av Svealand och även det inre av Götaland.
Definitionen för höst är att det skall vara minst fem dygn i rad med en dygnsmedeltemperatur under +10°C. Höstens läge den 16 september (röd linje) visar att den bara nätt och jämt har lämnat fjällen.

Karta som visar hur långt hösten kommit
Den har gjort ett antal framstötar ner mot kusten i Norrland. Framförallt den 17 då det var hösttemperaturer långt ner i södra Sverige, men den tvingades åter till reträtt dagarna därpå. Den 15 september anlände hösten till ett mindre område på sydsvenska höglandet där det även fortsättningsvis har varit hösttemperaturer. I Norrland är hösten därmed cirka två veckor försenad medan den i det lilla området i söder är något tidigare än normalt.

Till norra Skåne, västkusten, Öland och Gotland anländer hösten normalt i början av oktober. I mitten av oktober nås normalt de allra sydligaste delarna av Skåne. Samtidigt skall vintern normalt anlänt till de nordligaste delarna av fjällen.
Enligt kalendern är september vår första höstmånad. Då ska lågtrycken sätta full fart in över landet och bjuda på både regn och blåst, riktigt höstrusk, men så är det oftast inte längre.

Höstens intåg

Definitionen för höst är att dygnsmedeltemperaturen ska hamna i intervallet 0 till 10 plusgrader. När hösten väg in över landet kan beskrivas i fyra steg.

HöstUppvärmingen från solen avtar
Solen står succesivt allt lägre på himlen och förmår därmed inte att värma upp luft massorna lika mycket som under hög- sommaren.

Ökade temperaturskillnader
I lufthavet är det fortfarande varmt i söder, medan luften p g a mindre solinstrålning avkyls i norr.

Fler och kraftigare lågtryck
Större temperaturskillnader leder till att den energi som skapar lågtryck i atmosfären ökar. I västvindbältet över Nordatlanten och norra Europa bildas vandrande lågtryck och stormar.

Kalluftsutbrott
Efter lågtryck, som passerar Skandinavien, strömmar allt kallare luftmassor söderut. I den "brottningsmatch" som kalla och varma luftmassor utkämpar, utbreder sig höstluften stötvis, avbrutna av varmluftens sista ansträngningar.


Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Jack is back

Johnny Depp dök upp i full kapten Jack Sparrow-mundering på Disneys konvent och meddelade att en fjärde film i serien är på insegling. Sommaren 2011 är sagt som premiärdatum till den nya filmen som få titeln Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

Den förra filmen i Pirates Of Carribean; Vid världens ände slutade, nämligen vid ungdomens källa, som Jack Sparrow och Barbossa ska leta rätt på.Vilken är din favorit av Pirates Of Caribbean filmerna?


Twilight - New Moon

Andra delen av Stephenie Meyer´s succe serie om Bella och Edward kommer snart på bio.
(Biopremiär i Sverige 20/11-09)
Robert Pattinson introducerar trailern New Moon for de svenska fansen...
 


Musiken från de trailers som har kommit ut!


Snickarna är snart klara

Har levt lite i en kappsäck de senaste 3-4 veckorna, eftersom de har hållit på och byta fönster här hemma. Normalt sett ska det inte behöva ta så här lång tid, men nu var det helt enkelt så att de hade glömt att beställa två fönster.
Och sen visade det sig att när de väl skulle tillverka fönstret råkade tillverka ett panorama fönster i ställe. Vår vanliga tur. Har sett flera famlijer som fått sina fönster monterade och klara på bara några dagar, men inte vi inte. I vilket fall som helst, så verkar det som om snickarna ska hinna göra klart fönsterblecken i morgon. En aning tjatigt att de ska vara här och stöka när jag så väl skulle behöva hinna plugga i lugn och ro... Får lite ögongodis i allafall, så man får väl se det positiva med det hela.

Fönstren blev för övrigt riktigt bra, även om jag inte fick någon riktig fönsterbräda. Så tyvärr kan jag inte ha mina fina vita blomkrukor eftersom de är för breda.


Hunden Jojje är fortfarande försunnnen. Se tidigare inlägg: http://tessla.blogg.se/2009/september/forsvunnen-jojje-kan-vara-stulen.html

Alla tips är välkomna!


RSS 2.0