Sovsäcksparty på möhippan... Nästan som på...

foto1055_ (MMS)

Sovsäcksparty på möhippan... Nästan som på den gamla goda tiden. :-)


SMS-inlägg

foto1049 (MMS)


SMS-inlägg

foto1046 (MMS)


Bilkö på väg mot Uppsala... Olycka i regnv...

foto1045 (MMS)

Bilkö på väg mot Uppsala... Olycka i regnvädret?


Har Kina flyttat till Sverige?

foto1044 (MMS)

Har Kina flyttat till Sverige?


På väg söderut mot Uppsala...

foto1042 (MMS)

På väg söderut mot Uppsala...


Godkänd Tenta!

Näst sista tentan för det här första läsåret på Kriminologprogrammet är godkänd. Trodde jag skulle behöva vänta länge, men det tog bara några dagar att få tillbaka den. Hilmar jobbade på starkt. Tentan lämnades in senast kl 23.59 på tisdagen och idag fredag var den klar.

Nu ska jag sova för dagen i morgon blir inte att leka med... ;)

Tentaförberedelse = Mindmap

Har suttit på universitetet halva dagen med min "studiegrupp", som hade fått påfyllning av Sanna (dagen till ära). Verkligen skönt att få ner materialet på mind maps i stället för att behöva öppna svarta boken mer än nödvädigt. Är ju några saker till jag behöver plugga in därifrån, men det är ju lite mindre i alla fall... =)

Handbook Of Violence Risk Assessment

DEN ÖKÄNDA SVARTA BOKEN! ;)


Ida Maria - Mer musik med vännerJohannes Lindberg min f.d arbetskamrat gör världen osäker med den här gruppen. Du hittar honom som tredje personen från vänster... =)

Ridförbud

Har fortfarande ridförbud efter förra veckan, då jag red och mitt inflammerade ledband blev sämre. Ska ge det några dagar till med vila, jag har det ju sjukt stressig just nu också. Så ridförbudet är ganska bra att det infinner sig precis nu...

Är med och tävlarKlicka på bilden för att komma till tävlingen...


The Strange - Erik Nordin (Detroit)

Får passa på att göra lite mer reklam för musik, som har en relation till mig. Den här gruppen kommer från Detroit i USA och en av killarna, som är med och spelar är min tremänning.
Man har inte roligare än man gör sig...

Som vanligt gick min favorit arbetsgrupp sin egen väg som vanligt. Tolka uppgifter är något vi är bra på vid det här laget. På något sätt brukar vi alltid göra det lite mer krångligt och komplicerat än vad det behöver vara, men samtidigt tar vi lite genvägar utan att för den skull vara lata...

Den här gången löste vi seminariumet med att visa tydliga? skyltar med de olika delarna i vårat professionella samtal. Verkar ha gått hem hos lärarna i allafall eftersom Hilmar uttryckte det starka ordet UNDERBART. Roligt att höra något positivt med tanke på hur krokig vägen var till det slutgiltliga seminariumet.

Men nu är det dags att forsätta plugga till tentan och opponeringsskrivandet (som går mindre bra). TIPS? Någon?


Får jag lov att presentera Ben & Jerry på samma gång? Vår inspirationskälla... =)


Our Story 

Ser ut som om det blir regn. Så där mörkt ...

foto1041 (MMS)

Ser ut som om det blir regn. Så där mörkt känns mitt sinne just nu men tanke på att psykologitentan tog hela dagen igår, arbetet som jag ska opponera på verkar väldigt bra och är dessutom skrivet på engelska (gör inte saken lättare) och slutligen har vi en 6 poängs tenta i kriminologi på måndag. Hur ska det gå?


Lite nattamusik - Neverstore

Undrar varför jag inte lagt in Neverstore och min gamla bekanta Erik Lantz på bloggen tidigare?!?!
Mycket bra musik måste jag säga. =)Tentan är inlämnad

Trodde aldrig jag skulle få in den där tenta och speciellt med tanke på att Blackboard hängde sig varenda gång jag försökte hämta filen jag skulle skicka. Tack och lov för att man har fler datorer ibland.

Men nu känns det verkligen, som om det är dags att sova. Måste bara städa bort alla papper, anteckningar och böcker först. *suck*

Vem har sagt att det ska vara enkelt?

Har hört en massa positivt med att skriva hemtenta itället för att skriva salstenta. Jag är inte lika säker länge, då det känns som om jag ska slita mitt hår i förtvivlan. Känns inte alls bra idag och hur många timmar har man inte suttit vid det här laget. Är nog minst 12 timmar bara idag...

Upploppet på hemtentan

Trodde jag skulle hinna klart med hemtentan igår kväll, men jag får fortsätta ända in på sista dagen. Sliter snart mitt hår i förtvivlan.


Gårdagens högpositiva läge efter besked om avklarad tenta vill inte riktigt infinna sig. Så vad göra?

Såhär ser dagens pluggsituation ut...


Hittat lite blogginspiration...

Har verkligen inte haft tid eller ork att skriva på bloggen den sista tiden. Har känts som allt varit emot mig, med en tentor, seminarium, knäproblem osv.

Men nu börjar allt flyta på. Tentorna minskar i antal, seminariumen poängsätts inte längre, knäproblemet är tyvärr fortfarande där, hästen börjar komma igång efter den ofrivilliga vintervilan. Vet dock inte hur det ska bli med ridningen den här veckan då jag egentligen måste vila för att knäet ska bli bra...

Till helgen har jag något helt annat att se framemot. Vad det är kan jag dock inte avslöja här riktigt än, men något roligt kan jag nog lova mig själv.... =)


Klocka för den morgontrötte

Hittade en rolig klocka, som borde vara perfekt för den som är morgontrött...

Knäskada - ledband

Har under en längre tid haft problem med ett knä. Efter läkarbesök har det visat sig vara en gammal skada på det yttre ledbandet, som har gått upp. Knäskada - ledband

Man har ledband på både utsidan och insidan av knät. De kallas också för kollateralligament. För att förstå hur ett ledband kan vara delvis avslitet och knät ändå vara relativt stabilt, ska man veta att ett ledband inte är ett enkelt tunt ledband.

Ledbandsskador

Ett ledband består i egentligen av flera mindre ledband som finns i flera lager. Dessa smälter ihop till ett enkelt kraftigt ledband. Vid skada på ledbanden kan det vara allt ifrån en liten spricka i ett av de små ledbanden till total sönderdragning. eller mindre svullnad av knät. Ledbandsskador uppstår ofta vid en kraftig belastning på knät, antingen från insidan eller utsidan, till exempel ifrån en motspelares knä/fot i handboll eller fotboll. Om knät träffas på yttersidan med stor kraft blir det primärt det invändiga ledbandet som skadas eftersom knät pressas ihop på utsidan och isär på insidan. Ledbandsskada kan också uppstå i samband med en vridning i knät utan annan påverkan.

Vad ska jag göra om skadan är skedd?

Börja en så kallad "RICE"-behandling: Rest, Ice, Compression, Elevation:

  • Rest: Håll benet så stilla som möjligt.
  • Ice: Lägg ett tunt stycke tyg runt knät. Utanpå tyget läggs en ispåse eller något annat kallt och till sist anläggs ett elastiskt bandage utanpå isen.
  • Compression: Det elastiska bandaget ska anläggas så stramt som möjligt.
  • Elevation: Placera benet högt.

Hur ställer läkaren diagnosen ledbandsskada?

Läkaren kommer att undersöka om knät är svullet. En våldsam svullnad som uppkommit fort kan ge en fingervisning om skadornas omfattning. Det undersöks också om det finns smärtor längs sidoledbanden. Läkaren kommer därefter försiktigt att undersöka om det föreligger någon form av instabilitet. Detta undersöks genom att knät rörs försiktigt från sida till sida, dels med lätt böjt knä och dels med knät sträckt. Läkaren får en känsla av graden av stabiliteten och därmed ett intryck av skadans omfattning.

Ibland kan knät i den akuta situationen vara så ömt att det inte är möjligt att undersöka det ordentligt. Läkaren kan då antingen lokalbedöva knät eller lägga på en skena och undersöka det igen efter 8-10 dagar. Det är sällsynt att det är nödvändigt med en röntgenbild eftersom den bara kan påvisa benskador. Man kan inte se ledbanden på en röntgenbild.

Hur behandlas en ledbandsskada?

Allt efter skadans omfattning kan behandlingen variera ifrån ett stödförband i de lätta fallen till en skena på knät i 5-6 veckor i de svåra fallen. Det rör sig om en skena i vilken man kan böja och sträcka knät, men skenan förhindrar rörelser i sidled. Det är väldigt sällsynt att man opererar dessa skador; i regel gör man detta bara om skadan är kombinerad med andra skador.

Det är viktigt att inte börja med någon som helst form av träning förrän knät är helt oömt och känns helt stabilt. Vid de svåra skadorna kan det vara nödvändigt att få hjälp av en sjukgymnast till uppträning. Man ska träna både muskler och balans, till exempel med ett kraftigt gummiband. I början är det klokast att träna musklerna med sträckt knä, eftersom man därigenom minimerar risken för nya ledbandskador.


Bilden visar en yttre ledbandsskada, dock så är det här ledbandet av till skillnad från mitt...


Vaknade tidigt

Vaknade tidigt i morse av att jag trodde jag hört mobilens väckarklocka. Släpade mig upp ur sängen och skulle börja plugga, då jag upptäckte att klocka inte ens var 5. Snacka om att jag känner stress pga den där hemtentan, med tanke på att jag vaknar alldeles för tidigt med den enda tanken i huvudet att jag måste upp och plugga...

Gick dock och la mig och sov ett par timmar till. Kändes som det behövdes. Nu ska jag ta och äta lite frukost innan jag åker och jobbar. Idag gör det inte så mycket för min del eftersom det ändå regnar, men jag hade hoppas för Ingelas skull att det skulle ha blivit fin väder...

Lite mer smått och gott...

 
(Klickbara bilder)

Jag tror att...

Är det så att om man leker med elden, så riskerar man att bränna sig? Leker jag med elden nu? Risken finns att jag kommer bränna mig rätt rejält om jag fortsätter i det här spåret...

Har lovat Johanna att berätta om mina val vid något tillfälle, men frågan är hur man börjar? Göra en lång historia kort på något sätt, men jag ska berätta och på det viset slippa förklara sig så mycket på kryptiska vis.


Festival med RUM för alla Västeråsare

Team Picasso invigde MusikRUM Västerås

Team Picasso från Körslaget inviger MusikRUM Västerås på Stora Torget ikväll, fredag 21/5, kl 18.00

Kom och sjung allsång med Team Picasso på Stora Torget i Västerås.
Allsångshäften säljs för 20 kr/styck. Gratis allsångshäfte för dig med VLT-kort.Askua Nakamura och Västerås sinfonietta mötte unga musikanter

Pianisten Askua Nakamura och Västerås sinfonietta bjöd deltagarna på MusikRUM Västerås på en festkonsert.

Den japanska pianisten Askua Nakamura spelade Mendelssohns pianokonsert nr 1 i g-moll för många hundra unga musikanter och andra besökare i Västerås konserthus. Konserten var en gåva från Västerås sinfonetta till MusikRUM Västerås och gav de unga musikanterna möjlighet att möta den professionella musiken.

Västerås sinfonetta spelade även Hugo Alfvéns Festspel och Pjotr Tjajkovskijs symfoni nr 5 i g-moll som var ett samarbete med studenter från Mälardalens högskola och Musikhögskolan i Örebro.


Möt Arméns musikkår på MusikRUM Västerås

Arméns musikkår paraderar genom staden och ger konsert i Västerås idag på Stora Torget. Parad kl 12.00 och konsert kl 17.00.

Arméns musikkår besöker för första gången MusikRUM Västerås. Kåren är den största militära musikkåren och består av professionella musiker såväl som korttidsanställda och värnpliktiga.


Världsrekordförsök!

Delta i världens största orkester på MusikRUM Västerås. Kom till Stora Torget på söndag 23/5 kl 13.30 så att vi kan slå Guinness-rekordet.

Samla ihop kompisgänget, ta med era instrument och åk till Västerås den 23 maj för att spela i VÄRLDENS STÖRSTA ORKESTER med Anders Berglund som dirigent. Det blir ett minne för livet! Minst 6500 personer behöver vi för att slå rekord.

Läs mera om världsrekordförsöket!                                                                         Finns mycket mycket mera att göra och lyssna på.
LÄS  PROGRAMBLADET HÄR!

http://www.rum.se/

Nya sommarkläder

Har varit till Lindex och köpt lite nya kläder att ha nu till våren och sommaren. Var väl behövligt då jag inte köpt nästan några kläder alls till mig själv på nästan ett år...

Bilder kommer.

Har även beställt lite kläder från Haléns. Hoppas de är lika snygga som de ser ut.
Klicka på bilden för att få den i större format. =)

Nu måste jag verkligen sova, om jag ska orka upp och plugga innan jag måste åka och jobba på ICA i morgon...

Mangosallad med ingefära

Tyckte det låter riktigt spännande. Funderar på att satsa på att göra det till i morgon kväll...
Receptet hittar du om du klickar på bilden.

Mangosallad med ingefära


Vittnespsykologi

Ska ju läsa vittnespsykologi, som sommarkurs. Känns som om det är dags att beställa kurslitteraturen, så man hinner försöka förbereda sig lite inför kursstarten. Fast först gäller det att hinna avsluta de kurser jag håller på med just nu...
Den nya kurslitteraturen, se nedan:

Handbok i rättspsykologi Psychology, Law & Eyewitness Testimony 

Vittnespsykologi Svensk vittnespsykologi : utsagepsykologi i teori och praktik

Kursen ger en orientering om hur människor beskriver och känner igen andra människor, tillförligheten i sådana bedömningar samt olika faktorer som påverkar beskrivningar och tillförlitlighet. Kursen lämpar sig för bl a jurister, poliser, socialarbetare liksom den allmänt psykologiintresserade.

Våren är här nu.

foto1037 (MMS)

Våren är här nu.


Var kom snön i från?

foto1033 (MMS)

Var kom snön i från?


På väg hem från jobbet. :)

foto1032 (MMS)

På väg hem från jobbet. :)


På Universitetet

Sitter på universitetet och försöker plugga. Tydligen tror dem att det är vår ute eftersom de har öppnat upp en massa fönster i korridorerna, så nu sitter man här och håller halvt på att frysa ihjäl. Det är definitivt inte vår än, bara solen som är varm... Så det känns som om det är läge att försöka flytta sig och försöka hitta något ställe, som är inte fullt så dragigt...

På väg till Sundsvall och dagens seminariu...

foto1021 (MMS)

På väg till Sundsvall och dagens seminarium i riskbedömning..


Sitter och pluggar psykologi på en parkeri...

foto1020 (MMS)

Sitter och pluggar psykologi på en parkering utanför akuten vid Gävle sjukhus... Det gäller att försöka utnyttja tiden när man kan.


På väg till Gävle med bilen. Ibland har n...

foto1018_1 (MMS)

På väg till Gävle med bilen. Ibland har nöden ingen lag...


Tävlar hos tavlingsryttaren.se
Tävlar om Glen Gordon Schabrak
. Gå in ch tävla du också...


Jag ser ljuset i tunneln...

foto1017 (MMS)

Jag ser ljuset i tunneln. Tror det flyter på skapligt just nu, bara det fortsätter så nu. Är på väg till tåget, som ska ta mig hem från Universitetet... :)


På väg hem från jobbet. Linda är hack i hä...

foto1003 (MMS)

På väg hem från jobbet. Linda är hack i häl på mig. :)


Provar att blogga från mobilen...

Provar att blogga från mobilen...


Kriminologprogrammet

Eftersom jag fick en förfrågan om att skriva ett inlägg om programmet, så kommer det här. Kriminologprogrammet, som jag går finns på Mittuniversitetet i Sundsvall.

När någon frågar mig om vad jag ska bli när jag pluggat klart, så svarar de oftast: Åh, en sån där Leif GW Persson eller så säger de CSI. De som tror sig ha en aning i alla fall. Det är dock så att alla inte riktigt vet och det var nog så att jag själv inte hade en riktig koll. För min del var det egentligen ett steg närmare polis, men nu är jag inte så säker längre på om jag även vill läsa Polishögskolan. Men det var inte det jag skulle skriva om.

Så vad är då kriminologi???

Ämnet är ganska nytt till skillnad från psykologiämnet. Googlar man, så ser det ut på det här sättet. En liten uppfattning om hur det ser ut.

Psykologi

 
(klickbar bild)


Kriminologi

 
(klickbar bild)


Kriminologins definition

Ursprunget till ordet kriminologi finns dels i det latinska crimen (brott, förbrytelse, anklagelse), dels i det grekiska loga (lära, vetenskap). Kriminologi är en tvärvetenskaplig samhällsvetenskap om brott, dess orsaker, omständigheter, samband och följder, samt samhällets reaktioner på brott. Det betyder med andra ord att kriminologi är läran om brott.

Det finns olika definitioner på kriminologi men den förmodat vanligast förekommande torde vara av Sutherland med fleras (1992:3) mycket breda definition: "Criminology is the body of knowledge regarding crime and delinquency as a social phenomena. It includes within its scope the process of making laws, breaking laws, and reaction to the breaking of law."

Vad är då brott?
Så här står det i Brottsbalken:

Brott är en gärning som är beskriven i denna balk eller i annan lag eller författning och för vilken straff sägs nedan föreskrivet. (1 kap. 1 § BrB)
Med det menas att brott inte existerar om det inte finns en lag som definierar en handling och stadgar straff för den som begår denna handlig. Inom juridiken kallas det för legalitetsprincipen: nullum crimen sine lege: inget brott utan lag.

 Fortsättning följer:


RSS 2.0