Höst

 

Hösten nalkas

Sjö på hösten
I kalendern kallas september också för höstmånad. Normalt skall då hösten ha kommit till nästan hela Norrland, höglänta delar av Svealand och även det inre av Götaland.
Definitionen för höst är att det skall vara minst fem dygn i rad med en dygnsmedeltemperatur under +10°C. Höstens läge den 16 september (röd linje) visar att den bara nätt och jämt har lämnat fjällen.

Karta som visar hur långt hösten kommit
Den har gjort ett antal framstötar ner mot kusten i Norrland. Framförallt den 17 då det var hösttemperaturer långt ner i södra Sverige, men den tvingades åter till reträtt dagarna därpå. Den 15 september anlände hösten till ett mindre område på sydsvenska höglandet där det även fortsättningsvis har varit hösttemperaturer. I Norrland är hösten därmed cirka två veckor försenad medan den i det lilla området i söder är något tidigare än normalt.

Till norra Skåne, västkusten, Öland och Gotland anländer hösten normalt i början av oktober. I mitten av oktober nås normalt de allra sydligaste delarna av Skåne. Samtidigt skall vintern normalt anlänt till de nordligaste delarna av fjällen.
Enligt kalendern är september vår första höstmånad. Då ska lågtrycken sätta full fart in över landet och bjuda på både regn och blåst, riktigt höstrusk, men så är det oftast inte längre.

Höstens intåg

Definitionen för höst är att dygnsmedeltemperaturen ska hamna i intervallet 0 till 10 plusgrader. När hösten väg in över landet kan beskrivas i fyra steg.

HöstUppvärmingen från solen avtar
Solen står succesivt allt lägre på himlen och förmår därmed inte att värma upp luft massorna lika mycket som under hög- sommaren.

Ökade temperaturskillnader
I lufthavet är det fortfarande varmt i söder, medan luften p g a mindre solinstrålning avkyls i norr.

Fler och kraftigare lågtryck
Större temperaturskillnader leder till att den energi som skapar lågtryck i atmosfären ökar. I västvindbältet över Nordatlanten och norra Europa bildas vandrande lågtryck och stormar.

Kalluftsutbrott
Efter lågtryck, som passerar Skandinavien, strömmar allt kallare luftmassor söderut. I den "brottningsmatch" som kalla och varma luftmassor utkämpar, utbreder sig höstluften stötvis, avbrutna av varmluftens sista ansträngningar.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0