Eastside

Var ut med Maria och Fakira för att skritta. Tyvärr var det inte alltför lyckat när det började med att dragkedjan på min ridstövel gått sönder.

Eastside var verkligen inte på humör för en skrittsväng, med andra ord var han så stressad av alla nyheter runt omkring att vi inte kom många meter innan han inte ville gå något mer. Blev lite skrittande i allafall, men nya tag i morgon. :)
Typiskt nog lyckades han även trampa sönder en av sina framboots när han var inne i skogen och tjurade lite. Men han är ju bara 3 år, så vad kan man begära? Han stod snällt och stilla i allafall. :)


Vill du ha gratis Spotify premium?

För dig som vill ha Sportify Premium utan att betala.
Klicka dig vidare på länken: Gratis Spotify =)


Eastside ute i hagen


Fina killen spanar in alla andra hästar och hagen.

Alla var inte fullt lika glada över att han en nykomling i hagen... ;)

Rullning pågår. Energin och upphetsningen måste få utlopp. ;)

Fler som är intresserade av nykomlingen


Låt mig få presentera - EASTSIDE

Har ju varit tyst på hästfronten sedan en tid. Men nu kan jag officiellt presentera Eastside. Min 3-åriga fullblodvalack.


Nya bilder kommer så fort jag har hunnit tagit några egna... :)

Klicka för att se nästa bild


Skulle sitta fint att få sova några timma...

pm (MMS)

Skulle sitta fint att få sova några timmar nu... :)


Tentan börjar

Vid den här tiden på dygnet, så befinner jag mig på Universitetet i Sundsvall och som bäst börjat titta igenom min tenta om allt har gått bra. Jag hoppas verkligen att min tentaångest kommer att hålla sig borta och att paniken inte kommer att infinna sig.
Ingen omtenta är beställd.

Dagen före tentan i viktimlogi

Förstår inte riktigt var dagarna tar vägen. Nyss började vi höstens första kurser på universitetet och plötsligt har vi sluttentan i den här kursen - viktimologi. Det innebär ju att vi redan har gått en halv termin på det här året. Det innebär samtidigt att vi inte har lång tid kvar till jul.

Ska bara skriva klart arbeteti statsvetenskapen också, så är den kursen också avklarad. Bara att hoppas på att man slipper omtenta i kriminologin. Känns inte lockande med tanke på att vi kommer ha två riktigt tunga kurser efter att de här är avslutade...

Underbara ridtravare

Har under mer än 17 år ridit och skött om ridtravare. Det är därför det känns lite vemodigt att det inte kommer vara så under mycket av den biten framöver. Känns lite som om jag sviker ridtravarna genom att jag inte kommer ha en travare den här gången, men det känns samtidigt nyttigt att prova på en annan typ av hästar. Jag hoppas verkligen att jag inte kommer att bli besviken... :)


Här är exempel på hur en bra ridtravare kan se ut...
Vill vinna en jacka från Tattini

Jag vill vinna Tamigi Bomber Jacket från Tattini i svart, brun eller marin.

Shutterfly och Anu (GBG Horseshow 2008)

Hästskötarpris 2008
Anu och Shutterfly
Han är känslig, försiktig och fantastisk. Och han älskar sina människor, när han väl lärt känna dem, säger Anu om Shutterfly.

Hästskötaren Anu Harrila är en uppskattad tjej. Hennes arbetsgivare Meredith Michaels-Beerbaum sätter så stort värde på henne att hon belönat Anu med ett av sina finaste vinstpriser – en Rolexklocka.

– Det var när hon vunnit en stor tävling i Genève. De andra hästskötarna skojade och sa ”ah, tror du att hon kommer ge den till dig?”. Och jag bara ”javisst, säkert”, berättar Anu Harrila och visar den lyxiga klockan som nu pryder hennes högerarm.

Anu har jobbat hos Meredith Michaels i tio år, och i åtta av dem har hon följt med stjärnhästen Shutterfly överallt.
– Nu känner jag honom väldigt väl och vet hur han vill ha saker och ting. Jag tror nog att han känner sig trygg med mig.

Finska Anu är en hjälpsam tjej som sätter hästarnas bästa främst. Just därför fick hon tävlingens pris för ”Bästa groom” under Göteborg Horse Show tidigare i år. Syftet med priset är att uppmuntra de hårt arbetande hästskötarna och uppmärksamma deras viktiga roll. Och det är inte den blankaste hästen som premieras – skötarpriset är ingen rykttävling. I stället handlar det om att ha ordning på sina grejer, tänka på säkerheten i stallet, vara hjälpsam mot de andra och samarbeta bra med ryttaren.

Vilket alltså Anu gör. Meredith Michaels-Beerbaum kallar henne ”oersättlig” och säger att hon alltid känner sig trygg när Anu har hand om hennes hästar.

När nöjesparken Liseberg plötsligt brakade igång sitt invigningsfyrverkeri utanför stallet, fick Anu syn på en radio som hon snabbt sprang och hämtade. Shutterfly är vansinnigt rädd för fyrverkerier och hans känsliga nerver blir alldeles förstörda av dem. Men Anu tänkte blixtsnabbt ut att radion nog skulle kunna distrahera honom. Så agerar bara en riktigt engagerad groom, menade prisjuryn.

Livet som kringflackande skötare åt en tävlingshäst i världsklass är enligt Anu intressant, men tufft.
– Det är hårt arbete, det måste man vara beredd på. Du måste verkligen vilja göra det. När du kommer hem och är dödstrött, men transporten måste lastas ur, då får du se till att tänja dina gränser lite till.

TEXT: LOUISE ALFREDSON

FOTO: LOUISE ALFREDSON

(Källa: Göteborg Horseshow)


Hur var det egentligen med barrering av hästar i Tyskland?!

Att lägga grus i benskydden är en klassik barreringsmetod. Hur långt är vi männsikor villiga att gå för att bli bäst på tävlingsbanorna? Varför tar jag upp den här frågan nu? Läs lite längre ner i inlägget. Tror jag börjar förklara vad barrering är, för de som inte redan vet det.

Barrering - vad är det?
Det finns många fula knep för att få hästarna att hoppa högre, och det kallas barrering. Tidigare var det till exempel tillåtet att tävla hästar som blivit behandlade med fenylbutazon, ett antiinflammatoriskt medel som också fungerar som smärtlindring, och inte heller var det förbjudet med barrering.
Barrering innebär att man med mer eller mindre smärtsamma metoder får hästen att lyfta bättre på benen, genom att t.ex. använda grus eller nubbar i benskydden som gör ont då hästen slår i bommar.
TR skriver såhär: "Med barrering menas att ryttaren och/eller medhjälpare med aktiv handling med eller utan tekniska hjälpmedel kan antas åstadkomma fysisk smärta hos hästen i samband med hoppning i syfte att tvinga hästen att hoppa högre eller försiktigare.".

Modern barrering
Idag är det strängt förbjudet med barrering, men det görs fortfarande chockerande upptäcker. Efter OS i Hongkong blev det en livlig debatt om preparatet Equi-Block och substansen capsaicin - som är dopingklassat - då det kan användas för att "bränna" hästens ben. Det betyder med andra ord att hästens ben blir extremt känsliga. Preparaten bedöms därför som kemisk barrering, och inte "bara" som otillåten medicinering. Att flera hästar regarerade på samma preparat kan inte enbart vara en slump, eller?

"En normal ryttare kan inte ana med vilka medel man vill få hästar att hoppa hus" berättade två hästskötare i internationella hoppstall för tidningen Reiters Revue. "Det är brukligt att man sätter på hästarna el-benskydd, där man sedan via fjärrkontroll utlöser en stöt vid avsprånget, för att hästarna ska trycka ifrån och lyfta ordentligt på benen". Metoden sägs vara populär då den ger omedelbar effekt, utan fysiska skador eller substanser som går att spåra vid dopingkontroller. Det skall även finnas el-sporrar, som dock används mest inom dressyren.
Hur långt är vi människor egentligen villiga att gå för rosetterna? (källa: Hippson.se)
Men nu är det inte enbart för att det är en hemsk metod som jag vill ta upp det.
Läste nyligen nedanstående i en hästblogg...

Meredith Michaels Beerbaum och Shutterfly
Första gången jag såg Shutterfly så tänkte jag nästan att dom hade barrerat honom för han har en väldigt udda hoppteknik, eftersom även andra av Merediths hästar hoppar liknande (tex Checkmate) så kan man ju undra men hästen är en riktig maskin.


Det här gör mig upprörd att läsa. Jag som själv jobbat i Tyskland hos Meredith och Markus Michaels-Beerbaum kan säga att det är sånt här som skadar sporten. Att tanklöst säga att man undrar vilka metoder hästen utsatts för. Vad sägs i nästa led??? -Vet du vad jag hörde? Att Beerbaums använder barrering, osv. Man gör en höna av en fjäder, en fjäder som från början inte ens finns.

Att Meredith och Markus skulle använda barrering är rent skitsnack i mina öron. Hästarna, som står i deras stall rids alltid med benlindor fram och vanliga strykkappor bak. Vid hoppning ersätts lindorna fram av senskydd. Vid något enstaka tillfälle har jag gjort i ordningen en häst med teknikskydd bak. Men vilken ryttare använder inte det??? Den övriga utrustningen då? Sadelgjorden byts ut mot en hoppgjord, ev. en martingal sätts på.
Ett ridspö plockas fram. I normala sätt används inte ens ett ridspö när hästarna rids på marken.
Vad är det konstiga med det???
Grus i skydden? Det grus som kan eventuellt skulle kunna finnas i skydden kommer från ridbanan och som hästarna själv sparkat upp på sina ben. Skulle jag som hästskötare ha missat att ha borstat benen eller satt på smutsiga skydd, så skulle jag ha fått mina fiskar varma av de mer erfarna hästskötarna.

Kemiska medel då? Vilket skämt! Har inte heller sett eller använt något sånt på någon häst. Vatten i duschen kan väl inte räknas, som ett kemiskt medel. Eller kan det??? Vad jag har hört är inte heller att linda benen på hästarna på kvällen något som är olagligt (än så länge i allafall)... 


Men Shutterfly och Checkmate då? Näe, trots deras spektakulära hoppstilar, så näe... Ingen barrering här heller! Att Shutterfly är en väldigt speciell häst kan nog ingen hästintresserad ha missat, men mer om det i ett annat inlägg.

 
Shutterfly "The Star" får beta lite efter avslutat arbetspass.

Checkmate kikar ut från sin box genom det öppna fönstret.

Statsvetenskap: Redovisning (check)

Då var ytterligare en sak avbokad på listan att göra på den här kursen i statsvetenskap. Nu är det bara slutuppgiften kvar och den får jag så lov att spara till efter tentan nu på lördag är skriven. Har iof börjat lite smått på den, men den är ändå långt i från klar.

Nu ska jag sätta mer och sammanfatta en artikel från engelska. Hmm, engelska som verkligen är mitt bästa ämne. :/

Blev inget hästköp

 
Var och provade denna häst vid flera tillfällen. Gillade henne skarpt, men då hon hade stora problem med att stå själv i stallet, så blev det ingen affär. Kan dock lägga upp henne här nu och jag hoppas hon hittar en ny ägare, som kan ta sig tid att försöka ändra hennes problem. Var rätt välutbildad och väldigt trevlig häst. Lite ledsen att inget köp kunde bli av...
 

 


Söndag - vilodag eller arbetsdag?

För min del har den till hälften varit vilodag. Förstår inte att man kan göra så mycket, men samtidigt få så lite uträttat... Vaknade redan vid 8 i morse och ängnade Mr PH en liten tanke med tanke på att han var tvungen att masa sig iväg till jobbet och jag kunde ligga kvar i sängen ett litet tag til i allafall. Kunde behövas eftersom jag efter att sagt godnatt lyckades bli kvar vid datorn i 5 timmar till och dessutom var vaken i totalt nästan 23 timmar innan sömnen behagade infinna sig. Men nu börjar det bli dax att dra sig mot sängen... Förlåt jobbet menar jag så klart... :)


Då har den första snön för den här vintern...

foto1273 (MMS)

Då har den första snön för den här vintern kommit. Ett litet lager blötsnö på bilrutan. :s


Tagelsmycke som jag hoppas på att vinna

Önskar verkligen att jag får vinna det här. Skulle så gärna vilja ha ett smycke som är gjort av tagel från Mimmas svans. Skulle vara ett fint minne av henne...

 

Sista dagen att vinna snygg jacka!

Jag tävlar om den snygga jackan hos Showjumpers blogg! =).

Present till mig

Fick min absoluta favoritparfym i present av mina föräldrarna när de kom hem från sin långa bussresa nere i Europa. Äntligen slipper jag sukta efter min mammas parfym.

Vilken parfym det är???
Casmir från Chopard...

Casmir, EdP 100ml


(Klicka på bilden för att bli länkad)


I morgon kommer nästa slag under bältet

Det här året har verkligen inte varit ett bra år såhär lång. Sjukdomar och död har varit en ständig följeslagare, men nu måste det väl snart vara slut på eländet. Men i morgon åker Mimmas kompis för att göra henne sällskap i Trapaland.


Årets händelser i stora drag.

* Arbetskompis nära att dö efter havandskapsförgitning - Läs hennes blogg Familjen Lever
* Arbetskompis insjuknar i leukemi
* Min älskade häst dog
* Min underbart trevliga & roliga arbetskamrat dog
* Darten kommer att springa vidare till de evigt gröna ängarna

Inget roligt år med andra ord.
Så nu hoppas jag att allt vänder efter den här veckans händelser och blir till ett riktigt fint fortsatt år.

Ensamheten

I mitt hjärta helvetet brinner
snart finns ingenting kvar
ej heller du som från mig försvinner
och ensamhetens vind i mig drar.

Du stänger en dörr
till mitt dunkla sinne
men kvar är minnena från förr
någonstans långt där inne.

Det är bara du som vet
du minne och känsla
varför jag känner denna ensamhet
som mitt sinne fängsla.


RSS 2.0