Shutterfly och Anu (GBG Horseshow 2008)

Hästskötarpris 2008
Anu och Shutterfly




Han är känslig, försiktig och fantastisk. Och han älskar sina människor, när han väl lärt känna dem, säger Anu om Shutterfly.

Hästskötaren Anu Harrila är en uppskattad tjej. Hennes arbetsgivare Meredith Michaels-Beerbaum sätter så stort värde på henne att hon belönat Anu med ett av sina finaste vinstpriser – en Rolexklocka.

– Det var när hon vunnit en stor tävling i Genève. De andra hästskötarna skojade och sa ”ah, tror du att hon kommer ge den till dig?”. Och jag bara ”javisst, säkert”, berättar Anu Harrila och visar den lyxiga klockan som nu pryder hennes högerarm.

Anu har jobbat hos Meredith Michaels i tio år, och i åtta av dem har hon följt med stjärnhästen Shutterfly överallt.
– Nu känner jag honom väldigt väl och vet hur han vill ha saker och ting. Jag tror nog att han känner sig trygg med mig.

Finska Anu är en hjälpsam tjej som sätter hästarnas bästa främst. Just därför fick hon tävlingens pris för ”Bästa groom” under Göteborg Horse Show tidigare i år. Syftet med priset är att uppmuntra de hårt arbetande hästskötarna och uppmärksamma deras viktiga roll. Och det är inte den blankaste hästen som premieras – skötarpriset är ingen rykttävling. I stället handlar det om att ha ordning på sina grejer, tänka på säkerheten i stallet, vara hjälpsam mot de andra och samarbeta bra med ryttaren.

Vilket alltså Anu gör. Meredith Michaels-Beerbaum kallar henne ”oersättlig” och säger att hon alltid känner sig trygg när Anu har hand om hennes hästar.

När nöjesparken Liseberg plötsligt brakade igång sitt invigningsfyrverkeri utanför stallet, fick Anu syn på en radio som hon snabbt sprang och hämtade. Shutterfly är vansinnigt rädd för fyrverkerier och hans känsliga nerver blir alldeles förstörda av dem. Men Anu tänkte blixtsnabbt ut att radion nog skulle kunna distrahera honom. Så agerar bara en riktigt engagerad groom, menade prisjuryn.

Livet som kringflackande skötare åt en tävlingshäst i världsklass är enligt Anu intressant, men tufft.
– Det är hårt arbete, det måste man vara beredd på. Du måste verkligen vilja göra det. När du kommer hem och är dödstrött, men transporten måste lastas ur, då får du se till att tänja dina gränser lite till.

TEXT: LOUISE ALFREDSON

FOTO: LOUISE ALFREDSON

(Källa: Göteborg Horseshow)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0