Allvarlig havandeskapsförgiftning

Fick ganska nyss ett telefonsamtal från min arbetskamrat ES, som talade om att vår vän H fått en allvarlig havandeskapsförgiftning. Jag hade redan hört om det från Fia, men tydligen hade det nu blivit så allvarligt att hon flyttats till Huddingsjukhus. Tydligen har både lever och njurar slagits ut. Det är så pass allvarligt att H står först på donationslistan i hela Norden. Det har varit så pass allvarligt under dagen att man inte ens varit säker på om hon skulle överleva.

Jag kan bara uppmana alla att ta ställning genom att anmäla sig till donationsregistret. Om du väljer att inte anmäla dig, så tänk igenom det hela i alla fall.
Anmälan till donationsregistret gör du här: Donationsregistret.


Havandeskapsförgiftning

Hellp Hemolys, Elevated Liver enzymes Low Platelets (sönderfall av röda blodkroppar; förhöjda levervärden; lågt antal trombocyter). Sjukdomssyndrom som förekommer tillsammans med preeklampsi.

En ovanlig men allvarlig form av havandeskapsförgiftning. Organ som lever, njurar och lungor kan svikta, och blodets förmåga att koagulera minskar. Oftast krävs intensivvård på sjukhus och ibland omedelbar förlossning. Om man har haft HELLP-syndromet kan man behöva intensivvård även efter förlossningen. Omkring 20 procent av de som har svår havandeskapsförgiftning drabbas av HELLP.

En annan allvarlig komplikation till havandeskapsförgiftning kallas eklampsi. Det är ett mycket ovanligt tillstånd då man får krampanfall. Oftast drabbas de som har tecken på havandeskapsförgiftning, men tillståndet kan också inträffa plötsligt utan förvarning. Vid både HELLP och eklampsi ökar också risken för att moderkakan ska lossna i förtid.

 

Om man har haft havandeskapsförgiftning mycket tidigt i graviditeten ökar risken att man ska bli sjuk igen vid nästa graviditet. Man kan då även drabbas av följder till sjukdomen, som till exempel kramper, problem med moderkakan, HELLP eller att barnet inte växer i normal takt.

Är man gravid och tidigare har haft havandeskapsförgiftning får man därför träffa en läkare på mödravårdscentralen i ett tidigt skede. Tillsammans kan man planera regelbundna kontroller och diskutera om man ska pröva en förebyggande behandling. Om man ändå drabbas igen kommer havandeskapsförgiftningen ofta senare i graviditeten och sjukdomsprocessen är långsammare. Vanligtvis blir man alltså inte lika allvarligt sjuk som man var under sin första graviditet.


Tummeliten 4 in x 5 in Baby is Sleeping Pillow, 5 in x 7 in Lullabye & Goodnight Pillow, 9 in Baby Bear, 3 in x 1.5 in x 5 in Bootie Picture Holder

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0