Universitetet: Partnervåld

Vårens kurs i kriminologi har börjat med partnervåld. Är helt otroligt intressant att läsa om partnervåld, men samtidigt är det skrämmande.

Att det finns ett stor mörkertal när det gäller mäns våld mot kvinnor är ganska lätt att inse. Långt ifrån alla kvinnor anmäler att man blivit utsatt för våld, trots detta är det ett allvarligt och utbrett samhällsproblem och våld finns inom alla samhällsklasser, åldrar och religioner.

Mäns våld mot kvinnor omfattar alla former av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Det förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper. Det är inte några särskilda kvinnor som drabbas och det går inte att i förväg se vilka män som är förövare. Våldet kan utövas av en närstående till kvinnan men också av bekanta eller okända män.


FN:s definition

Enligt FN är våld mot kvinnor: ”varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet”.

Våld mot kvinnor är en kränkning av den kroppsliga integriteten och kvinnors grundläggande friheter och rättigheter. Det är också en brottslig handling.

Fysiskt våld

Fysisk misshandel kan se mycket olika ut. Det kan vara allt ifrån örfilar, knuffar och drag i håret till stryptag, knivhugg och mordförsök.

Det som utmärker våld i en nära relation är att det ofta upprepas och ständigt finns som ett hot. Att bli nypt eller knuffad kanske inte upplevs som smärtsamt eller kränkande om det sker vid ett tillfälle, men om det sker dagligen och på ett hotfullt eller förnedrande sätt kan det liknas vid tortyr.


Psykiskt våld

Precis som fysiskt våld kan psykisk misshandel se olika ut. Det kan handla om att bli hotad och skrämd med fysiskt våld eller att bli förnedrad och tvingad till kränkande handlingar.

Att ständigt bli kränkt med ord är också psykisk misshandel. Till exempel att bli kallad hora, ful, oduglig eller dum i huvudet om och om igen. Den typen av psykisk misshandel kan vara svår att se eller sätta ord på. Att jämt bli kritiserad och ifrågasatt av sin partner kan göra att man bryts ner och tappar självförtroendet.

Psykiskt våld kan vara att bli isolerad från omvärlden av sin partner. Att man inte får utöva sina intressen, röra sig fritt utanför hemmet eller umgås med släkt och vänner. Eller att man blir förlöjligad, blottad eller förtalad inför andra av sin partner.

Psykisk misshandel kan också vara hot – eller andra destruktiva handlingar – mot barn, husdjur, ägodelar och ekonomi. Det kan även innebära att man blir hindrad att göra saker som att äta, tvätta sig, sova eller att få den sjukvård man behöver.

Sexuellt våld

Sexuellt våld kan vara allt från att tjata sig till sex till våldtäkt. Det kan vara att tvingas till sexuella handlingar man inte har lust med eller att bli sexuellt kränkt på något annat sätt.

I en relation där mannen misshandlar kvinnan fysiskt förekommer ofta även sexuellt våld. Det händer att mannen våldtar kvinnan eller att han vill ha sex direkt efter att han misshandlat henne. Det förekommer även att kvinnan tvingas att titta på porr och i extrema fall ha sex med mannens vänner eller att ha sex mot betalning.

Våld mot kvinnor i nära relationer

I de parrelationer där våld förekommer finns våldet sällan med från början. Dessa relationer börjar precis som de flesta andra med förälskelse. Den kan till och med vara mer passionerad än vanligt eftersom den våldsamme mannen ofta uppvaktar kvinnan intensivt.

Relationen förändras steg för steg. Till en början kan mannens krav och dominans verka oskyldiga och ofarliga. Men med tiden förändras både mannen och kvinnan i takt med att mannens kontroll och våld ökar. Kvinnan anpassar sig och försöker kanske undvika konflikter genom att gå med på mannens krav. Motstånd från hennes sida leder ofta till ökat våld.

Misshandel börjar ofta med psykiskt våld, till exempel kritiska och nedsättande kommentarer, som gör att kvinnan slutar tro på sig själv. Sen kan det fysiska våldet komma som en fortsättning.

Det är vanligt att kvinnan blir isolerad och tappar sina sociala kontakter och slutar göra saker på egen hand när mannen ogillar eller till och med förbjuder henne att träffa släkt och vänner. Kvinnan blir då ännu mer beroende av sin partner. Till slut kan han vara den enda känslomässiga kontakt hon har kvar.

Våldet i siffror!!!

Det finns siffror som uppskattar att våld mot kvinnor leder till att ca 3,5 miljoner kvinnor och flickor dödas varje år.
1/3 av alla kvinnor i världen utsätts någon eller flera gånger i livet för våldtäkt eller annat fysiskt våld.
1/2 av alla mord på kvinnor begås av deras partner.
Kvinnor utsätts ofta för våld i tidig ålder, när de är under 15 år.
100 miljoner
kvinnor och flickor "saknas" då flickfoster aborteras och nyfödda flickor mördas.
Ca 2 miljoner flickor könsstympas årligen.
Ca 500 000 kvinnor och tonårsflickor dör i samband med graviditeter (ofta oönskade).
Ca 2,5 miljoner (-4 miljoner) människor är utsatta för människohandel (bl.a prostitution)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0